Povestea jurnalistei Alina Eftimie

Alina Eftimie este jurnalist și o femeie uimitoare. A acceptat să ne ofere un interviu, în cadrul proiectului Woman in Business, prin care să împărtășească povestea parcursului ei în carieră. Din povestea Alinei putem învăța că pasiunea pentru ceea ce faci este mai puternică decât orice obstacol atunci când vrei să îți urmezi visul. Lectură plăcută! 🙂

Bună, Alina! Pentru început ne poți spune câteva lucruri despre tine? Astfel încât toți cititorii să te poată cunoaște mai bine.

Sunt un om simplu, cu bune și cu rele, care învață din greșeli și încearcă să ajungă tot mai sus. Jurnalist de meserie. De la început, am știut exact ce vreau: să ofer cele mai noi informații, să aduc oamenilor cele mai noi și corecte informații și să-i țin conectați la toate evenimentele. Am lucrat la două televiziuni, în Arges, apoi am devenit corespondent la Digi 24. Am făcut pasul cel mare, aici, la București, când m-am angajat la România TV. Ulterior, am ajuns la Realitatea Plus. Aici am crescut enorm, pentru că am avut alături oameni care au crezut în mine, m-au susținut. Pentru mine, Etno a fost o provocare. Toată lumea mă întreba: ce vei face acolo ? Este un post de muzică populară. Am riscat, pentru că dacă nu riști în viață nu vei reuși. Am avut încredere în echipa de aici, în noul proiect. Și așa am ajuns în prime time. Luni și miercuri, mai exact, de la ora 20 la 22, alături de invitații mei dezbat subiectele zilei. Postul a devenit oarecum generalist, iar în acest interval orar discutăm despre problemele oamenilor, aducem în fața lor politicieni, oamenii pe care ei i-au votat, le ascultăm problemele și încercăm să-i ajutăm.

Aș vrea să te întreb, care este cea mai importantă calitate a ta? Acea calitate care te-a ajutat să realizezi atât de multe până în acest moment.

Cea mai importantă calitate a unui om, nu neapărat a mea, este să fii bun și să încerci să îi ajuți și pe alții. Doar așa consider că poți crește și bineînțeles, poți învăța multe în viața. Nu mereu este totul roz, iar din experiențe și greșeli cu toții învățăm să devenim mai buni, în ceea ce facem.

În drumul tău spre succes te-ai lovit de prejudecăți din partea celorlalți? Ai fost subestimată?

Au fost și astfel de momente, însă, cu timpul, am învățat că nu trebuie să țin cont de ce spun ceilalți, mai ales când mă descurajează, nu trebuie să renunț. La început, puneam la suflet orice, însă lucrurile s-au schimbat pe parcurs. Consider că sunt o femeie puternică, am muncit mult pentru a ajunge aici și sunt mândră că nu am făcut niciun compromis. Au fost ani în care munceam de dimineața până seara, nu prea mai aveam viață personală, dar nu îmi pare rău, pentru că toate aceste experiențe m-au făcut să am încredere în propriile forțe și să devin independentă.

Ce te-a motivat cel mai mult să crezi în visul tău?

Ai să râzi, poate. Oamenii! Îți voi da un singur exemplu. Când am decis să vin în București, mulți mi-au spus: unde pleci? Singură, aici, la tine acasă, ai totul. De ce să te chinui ? Să începi o viață nouă ? Acest lucru m-a motivat. La început, voiam să le demonstrez celor apropiați că pot reuși în viață, că sunt capabilă să ajung acolo unde îmi doresc, să îmi îndeplinesc visul. Pe parcurs, viața mi-a mai dat o lecție: că nu trebuie să fac nimic pentru a demonstra ceva celorlalți, trebuie să fac lucrurile pentru mine.

Cum a luat viață povestea ta în lumea jurnalismului?

Am văzut un anunț în ziar despre deschiderea unei televiziuni. M-am interesat despre ce este vorba și mi-am depus CV-ul. Au fost peste 200 de candidați, au urmat probe peste probe și în final, am fost angajată. Din momentul acela am realizat că aceasta este menirea mea în viață. Să pot să ofer publicului informațiile corecte, să stau de vorbă cu oamenii despre problemele lor și să încerc să schimb ceva în această țară.

Ce te-a inspirat să îți alegi acest drum în carieră?

De mică mă uitam la tv și îmi doream să ajung și eu pe micile ecrane. Mă gândeam cum este să fii în prim plan, să discuți cu oamenii pe care eu îi vedeam doar la televizor. Consider că nimic nu este întâmplator în viață. Trebuie doar să lupți pentru visul tău. Chiar dacă, de multe ori, viața îți pune piedici.

Care a fost primul tău reportaj? Îți mai amintești?

Sincer, nu îmi amintesc, însă îți pot vorbi despre reportajul care m-a marcat cel mai mult. Povestea “Caracal”. Am stat multe zile acolo, m-au emoționat poveștile fetelor dispărute, disperarea familiilor, faptul că autoritățile, din păcate, au eșuat în acest caz. În acele momente, nu am putut să fiu un simplu jurnalist, m-am implicat și emoțional. Îmi aduc aminte că stăteam de vorbă ore întregi cu părinții, cu bunicii Luizei Melencu. Încercam să îi încurajez că totul va fi bine. Am încercat să fiu om, în primul rând, nu să caut senzaționalul profitând de suferința unor oameni disperați.

Ce semnifică jurnalismul pentru tine?

Totul. Consider că sunt un om norocos, că Dumnezeu mă iubește. Mi-a dăruit tot ce mi-am dorit. Jurnalismul face parte din viața mea, este modul meu de viață. Nu simt că muncesc, fac totul cu plăcere și, poate, și de aceea au apărut și rezultatele.

Care a fost primul obstacol de care te-ai lovit atunci când te-ai hotărât că vrei să fii jurnalist? A fost dificil?

Au fost și astfel de momente. Când am decis să plec de la televiziunea din Pitesti, la Digi 24, eram dependentă de prompter și mă gândeam că o sa îmi fie greu să vorbesc liber, să îmi afirm propriile păreri, gândiri. Nu dormeam nopțile gândindu-mă ce voi spune, în live-urile de a doua zi. Îmi făceam notițe, le învățam . Cu timpul, toate aceste probleme au dispărut.

Au fost momente în care ai vrut să renunți? Dacă da, cum ai reușit să depășești aceste momente?

Da, au fost. Am renunțat pentru o perioadă la presă. M-am angajat consilier, la cabinetul unui parlamentar. Mă ocupam de relația cu presa, însă nu era același lucru. Atunci am realizat cât de important este să ai jobul care îți place, care te împlinește. Am muncit doar câteva luni și apoi, am revenit în lumea pe care o iubesc.

Consideri că este suficient să ai un vis și o pasiune pentru a excela în carieră?

Nu, nu este suficient. Pentru a excela în carieră trebuie să muncești mult, să stai de multe ori departe de familie, de cei dragi. Însă, dacă în viață nu lupți pentru ceea ce îți dorești și te mulțumești cu puțin, niciodată nu vei reuși.

Ce sfat le-ai da tinerelor care vor să urmeze acest drum în carieră?

Sa aibă răbdare și să nu renunțe. Dacă își doresc să reușească în televiziune. Drumul nu este ușor. Și, pentru a demonstra că ești  bun, trebuie să pleci de jos, să parcurgi toate etapele. Pe mine m-a ajutat enorm faptul că am fost reporter, că am mers la multe evenimente. Deși am început aici, la București, ca reporter pe politic, am ajuns să fac și eveniment și știri sociale. Așa am reușit să cresc. Prin muncă. Un jurnalist adevărat trebuie să știe cât mai mult din toate domeniile. Nu să se axeze pe o singură ramură.

Ai schimba ceva la modul în care s-a dezvoltat cariera ta?

Nu, chiar nu. Consider că m-am dezvoltat frumos, am avut parte de experiențe care m-au ajutat să cresc. Nu îmi pare rău de nimic. Iar dacă ar trebui să o iau de la capăt, la fel aș face. Nu aș schimba nimic, pentru că până și lucrurile mai puțin plăcute m-am făcut să devin ceea ce sunt astăzi.

Dacă te-ai putea întoarce în trecut, ce i-ai spune adolescentei Alina?

I-aș spune să fie la fel. Alina cea timidă, cu suflet bun, dar puternică, în situațiile dificile. I-aș da un sfat însă: să nu mai aibă așa mare încredere în oameni, iar deciziile pe care le ia să le ia cu sufletul. Nu influențată de alții.

Ai incuraja femeile să exceleze în carieră? Le-ai încuraja să transforme din pasiunea lor un business? Să devină cele mai bune în domeniul în care activează?

Le-aș spune doar atât: să facă ce simt, ce le spune inima. Mă repet, nimic nu este ușor în viață dar, la final, e atât de plăcut să vezi că ai reușit, că faci, până la urmă, ce îți place. Dacă își vor transforma pasiunea într-un business, sunt sigură că vor reuși. Și le-aș mai spune și altceva: fiți voi, naturale, așa cum sunteți în viata de zi cu zi. Lăsați barierele deoparte și încercați să vă îndepliniți visul. Și businessul este la fel ca și o relație. Dacă iubești ce faci, dacă pui suflet, dacă ești natural, sincer, nu ai cum să nu Reușești. Sunt niște lucruri atât de simple, pe care noi oamenii, din păcate, le complicăm.

În final, care este mesajul tău pentru femeile care doresc să își deschidă un business, femeile care își doresc să exceleze în carieră și nu au încă curajul necesar? Ce le-ai sfătui să facă legat de lipsa de încredere?

Să știi că și eu am suferit, cu privire la acest aspect. Mă criticam de multe ori, mă comparam cu alte colege. Eu de ce nu pot așa, de ce nu reușesc?! Până când am înțeles un lucru: fiecare om e diferit, noi toți avem diferite stiluri. Ca să pot să reușesc, să am încredere în mine, trebuia să fiu EU. În cea mai mare parte, regretăm lucrurile pe care nu le facem și riscurile pe care nu vrem să ni le asumăm. Trebuie să avem încredere în noi, să ne dorim să excelăm. Și încă ceva. Nu Renunțați la principiile voastre, orice s-ar întâmpla. Și, dacă suferiți o înfrângere, gândiți pozitiv. Iar dacă ați pierdut ceva, o puteți lua de la început, pentru că tot ce aveți în inimă, minte, cap, nimeni nu vă poate lua. Iar dacă ați reușit odată, cu siguranță a doua oară veți fi mai puternice și veți excela.