
Iulia Ghenea și Emilia Tudoran sunt cele care au pus bazele brandului Ie Clothing.
Pentru că un business ca cel al Iuliei și Emiliei nu putea trece neobservat, mai jos o să regăsiți interviul despre brandul IE Clothing. Acest interviu reprezintă în totalitate modul în care respectul pentru tradiții, pasiunea pentru fashion, prietenia și un vis pot crea așa zisa ,,rețetă a succesului”.


Bună ! Pentru început, îmi puteți spune câteva lucruri despre voi? Astfel încât toți cititorii să vă poată cunoaște mai bine.
Bună! Înainte de a fi partenere de afaceri, noi am fost colege de liceu și de facultate, așadar afacerea noastră este, pe langă pasiune, și despre prietenie și continuitate, valori pe care ne bazăm business-ul și care ne definesc în fața clienților noștri.
Iulia: Am moștenit pasiunea pentru artă și modă de la bunicii și mama mea. Bunicii au lucrat în domeniul confectiilor, ulterior și mama mea, dar tot ea era artista familiei, de unde am dobândit și eu latura artistică pe care am mers mai departe.
Emilia: Am fost atrasă de talentul bunicului meu care picta fresce în casele oamenilor și de curând am aflat ca am un stră-străbunic care a lucrat în domeniul confecțiilor, având un atelier de croitorie de lux în zona noastră.


Mi-a atras atenția foarte mult pasiunea voastră pentru hainele tradiționale. Când a luat viață această pasiune?
Cu hainele tradiționale am crescut, ce-i drept mai mult la sărbători sau serbările școlare când purtam costume tradiționale. Noi am fost norocoase să petrecem timp cu bunicile noastre când se adunau seara la șezătoare și fiecare practica meștesugul drag. Fie că torceau la fus caierul de lână, că țeseau covoare sau carpete în războiul de țesut, ne-au insuflat această pasiune pentru arta populară și vrem să o ducem mai departe într-o abordare modernă.


Cum v-ați cunoscut? Ce v-a determinat să dezvoltați brandul Ie Clothing împreună? Cum a luat viață povestea Ie Clothing ?
În 2004, destinul a ales să ne întâlnim la liceu, urmând să mergem împreuna și la facultate, tot la secția cu profil de modă. Ca urmare a studiilor de masterat în cadrul Universității Naționale De Arta din Bucuresti, am realizat un proiect comun, intitulat ‘Before They Pass Away’. Acesta a fost începutul brandului IE Clothing.
Succesul pe care l-am avut în urma participărilor și premiilor obținute la concursurile naționale de profil ne-a făcut să ne ducem pasiunea pentru artă și modă la următorul nivel și anume înființarea companiei în 2017, urmând ca din 2018 să avem propriul show-room și atelier conceput ca un spațiu dedicat feminității și eleganței. În paralel, ne-am construit prezența în online pe rețele sociale și din 2020 business-ul se bucură și de website-ul www.ie-clothing.com.
De ce am ales să dezvoltăm brandul împreuna? Este simplu! Există între noi acea chimie și completare de care este nevoie într-o relație, iar nouă, pe partea creativă, dar și cea de business, ne este favorabilă.

În drumul vostru spre succes v-ați lovit de prejudecăți din partea celorlalți? Ați fost subestimate?
Pe parcursul evoluției noastre cei dragi ne-au fost mereu alături și ne-au încurajat. Feedback-ul din partea publicul a fost și el unul pozitiv și asta ne-a motivat și mai mult să mergem tot înainte.
Ce v-a motivat cel mai mult să credeți în visul vostru ?
Hmm… Credem că orice vis, ca să devină realitate, are nevoie de pasiune și determinare, iar pasiunea pentru ceea ce facem ne iese prin toți porii 🙂
Aprecierea celorlalți a fost și ea un motiv solid în consolidarea visului, pentru că nu poți construi ceva dacă nu ai pentru cine. Visul nostru include cât mai multe povești frumoase alături de cliente/femei îndrăznețe și pasionate de artă, tradiție, frumos, dar și tot ceea ce înseamnă calitate. Deci, dorința noastră de a ajunge în casele cât mai multor oameni se amplifică pe zi ce trece și devine posibilă doar cu ajutorul acestor oameni minunați.

Ce v-a inspirat să dați viață unui asemenea brand ?
A luat naștere din dorința de a duce mai departe identitatea poporului nostru și de a aminti generațiilor următoare că IA reprezintă poate cel mai de preț articol din portul tradițional, fiind lucrată cu multă migală și sârguință de mâinile pricepute ale femeilor.
A fost dificil să îmbinați pasiunea voastră pentru modă cu stilul tradițional?
Pasiunea pentru modă s-a potrivit mănușă cu stilul tradițional. Creativitatea a făcut legătura între cele două elemente și acum nu pot exista unul fără celălalt. Să fie pe înțelesul tuturor, în realizarea unei colecții, procesul folosit de noi este următorul: se face un research amplu despre tot ce înseamnă tradiție, ie, țesătură, volume, accesorii, culori, texturi, după care se aleg elementele preferate ce urmează să fie dezvoltate și transpuse în schițe de haine. Se face o altă selecție din cele mai reușite modele și urmează un proces dificil de stabilire a țesăturilor din care va fi executat acel produs. Se face tiparul pe hârtie după niște măsuri standard, se croiește din material și intră în mașina de cusut unde începe să prindă contur până la stabilirea formei finale. Urmează apoi procesul de accesorizare, unde este nevoie de multă răbdare și pasiune pentru lucruri migăloase, pentru a coase zeci și sute de perle și mărgele.


Fiecare creație a voastră are o poveste? Îmi puteți menționa una?
Fiecare produs are în spate un element de la care am pornit. Ia Osana de exemplu, este inspirată din zona de Oaș-Negrești. Am preluat încărcătura cu care este accesorizat și decorat costumul de mireasă din acea regiune și l-am reinterpretat într-o variantă modernă, ușor de purtat la evenimente actuale, chiar și ziua la birou sau întâlniri de business. Volumul mânecilor este mai mic și mai fluid, pentru o mobilitate mai mare a mâinilor. Un alt exemplu este ia Anemone, inspirata din zona de Vrancea. Mâneca răsucită este elementul central al acestui port tradițional. Am simplificat forma finală a bluzei și am creat complexitatea din croi, realizată integral din clini răsuciti. Ia Andreea este o altă poveste frumoasă, dar mult mai complexă, bazată pe contrast și volum, la care se adaugă detaliile cusute manual, o bogăție de mărgele organizate într-un degrade de mărimi și forme. Plecată tot din costumul de Maramureș, este o reinterpretare versatilă, potrivită atât pentru ziua importantă din viața unei femei , precum cununia sau nunta, cât și la un party cu tematică tradițională și nu numai, cât și nelipsită din bagaj atunci când planifici o călătorie.
Îmi puteți spune care a fost prima voastră creație?
Iulia: Cred că prima creație de amploare a fost o rochie în clasa a noua, pentru o nuntă la care a trebuit să particip.
Emilia: Prima creație vestimentară cred că a fost în copilărie, când am început sa realizez haine pentru papusi.
Considerați că respectul și pasiunea pentru tradiții a scăzut/crescut concomitent cu modernizarea?
Observăm o creștere a interesului pentru tradiții în ultima perioadă, fie că vorbim de domeniul fashion, domeniul muzical sau tot ce ține de artă și nu numai. Toate aceste lucruri considerăm noi că au apărut din dorința de a crea o legătura cu propria țară, de a se apropia de ceva ce inseamnă ‘acasă’, mai ales atunci când vorbim de oamenii din diaspora.


Care a fost primul obstacol de care v-ați lovit atunci când v-ați hotărât să vă dezvoltați propriul business? A fost dificil?
Orice început este greu atunci când vrei să ridici ceva de la zero. A fost dificil ca pentru orice business, când înveți din mers pașii și tot ce ține de domeniul de afaceri, noi fiind amândouă pe latura artistică. Găsirea locației a fost principalul obstacol, nimic nu se potrivea cu viziunea noastră și aveam un buget deja stabilit pentru aceasta.
Care au fost temerile voastre atunci când ați pornit pe acest drum?
Frica de eșec a fost principala noastră problemă pe care am dezbătut-o. Analizând lucrurile mai în detaliu, am transformat-o mai mult într-o provocare pe care o ducem în două, adică forțele sunt mai mari, curajul este la dublu și nu există teamă ce nu poate fi invinsă prin determinare și curaj. Ne-a fost teamă că nu vom avea suficiente comenzi să putem suporta toate cheltuielile. Fiecare teamă a fost invinsă prin multă muncă și pasiune.


Au fost momente în care ați vrut să renunțați? Dacă da, cum ați reușit să depășiți aceste momente?
Am trecut prin multe împreună și toate experiențele noastre, chiar și cele de dinaintea înfiintarii companiei, ne-au întărit. Am fost un sprijin reciproc în momentele cheie din viața noastră. Atunci când una dintre noi era epuizată și descurajată era încurajată de cealaltă. Acum folosim aceeași metodă în depășirea momentelor dificile și funcționează.
Considerați că este suficient să ai un vis și o pasiune pentru a dezvolta un business?
Visul, la pachet cu pasiunea, sunt rețeta succesului doar dacă există multă muncă în spate, putere de sacrificiu și mult curaj. Respectul și răbdarea fac și ele parte din această ‘rețetă de business’.

Ați incuraja femeile să intre în lumea antreprenoriatului? Le-ați încuraja să facă din pasiunea lor un business?
Modernizarea a venit la pachet cu schimbarea unor regului tacite. Avem nevoie de antreprenori, de femei antreprenor. Femeile sunt capabile să conducă un business, să coordoneze o echipă și să pună bazele unei companii de succes. Am trecut de perioada când femeia era casnică și se ocupa doar de casă și copii.


În final, care este mesajul vostru pentru femeile care doresc să își deschidă un business și nu au curajul necesar? Ce le-ați sfătui să facă legat de lipsa de încredere?
Noi suntem într-o continuă învățare despre business, vânzări online/offline, dezvoltare, externalizare etc. Mesajul nostru ar fi : dacă există suficientă pasiune, determinare și putere de sacrificiu, să mai adauge doză de nebunie/curaj necesară și să pornească la drum. Nu există satisfacție mai mare, ca atunci când vezi că numărul de oameni care îți respectă și îți apreciază efortul depus, este din ce în ce mai mare.