Povestea Alinei Roxana Ionescu

Alina Roxana Ionescu este una dintre cele mai admirate prezentatoare TV, emisiunea pe care o prezintă, la TVR 2, este Zile cu Stil. A acceptat să ne ofere un interviu, în cadrul proiectului Woman in Business, prin care să împărtășească povestea parcursului ei în carieră, dar și povestea podcast-ului pe care l-a dezvoltat. O poveste despre cum oamenii sunt mai frumoși atunci când renunță la filtrele filtrele sociale, o poveste despre curaj și determinare. Lectură plăcută! 🙂

Bună, Alina! Dacă te-ai putea descrie prin 3 cuvinte, care ar fi acelea?

Mie îmi place să vorbesc mult, nu știu dacă sunt sufieciente 3, dar încerc să rezum la atât: puternică, empatică și ambițioasă.

Aș vrea să te întreb, care este cea mai importantă calitate a ta? Acea calitate care te-a ajutat să realizezi atât de multe până în acest moment.

Nu știu dacă este o calitate, pentru că pe câte realizări mi-a adus cred că am avut parte de tot atâtea dezamăgiri. Cred că cea mai mare calitate a mea, dar și punctul meu cel mai slab este că eu am crezut și cred în oameni.

În drumul tău spre succes te-ai lovit de prejudecăți din partea celorlalți? Ai fost subestimată?

În drumul meu m-am lovit cam de toate. Trăim într-o țară în care dacă ai succes ca femeie ești mai mult judecată decât aplaudată. Încă nimeni nu înțelege că succesul se contruiește, se câștigă și nu îți garantează fericirea sau împlinirea, poate doar satisfacția unui lucru bine făcut.

Da, am fost subestimată, dar asta m-a ambiționat și mai tare.

Ce te-a motivat cel mai mult să crezi în visul tău?

Vei râde…cel mai mult m-a ambiționat visul în sine! Acela de a deveni o femeie cu care fiica mea să se poată mândri.

Cum a luat viață povestea ta în lumea publică?

Ca orice poveste de succes, din întâmplare. Cred că prima mea apariție pe sticlă a fost la 18 ani într-un sitcom la TVR. 

Ce te-a inspirat să îți alegi acest drum în carieră?

Să știi că eu am evitat drumul până m-a ales drumul pe mine. Eu am cu totul alte studii, dar vezi…televiziunea este efectiv un drog, o dată ce ai pășit acolo, inevitabil vei mai vrea.

Care a fost primul obstacol de care te-ai lovit atunci când ai devenit persoană publică? A fost dificil?

Primul obstacol? A fost să-mi fac parinții să înțeleagă că nu are cum să te placă toată lumea și să nu mai sufere pentru hate, pentru că este ceva normal. Pentru mine un singur lucru a fost dificil și este și acum: că trebuie să zâmbesc din respect pentru publicul meu indiferent ce se întâmplă în culisele vieții mele private.

Au fost momente în care ai vrut să renunți? Dacă da, cum ai reușit să depășești aceste momente?

Nu a fost niciun moment în care am vrut să renunț. În general nu sunt genul care nu duce lucrurile la capăt. Eu știu că perseverența este una dintre cheile succesului în orice domeniu.

Cât de dificil este să lucrezi în televiziune?

Eu nu consider că muncesc, efectiv mă bucur când lucrez. Da, au existat și momente dificile în care poate am intrat plângând în cabina de machiaj, dar experiența mea de dinainte, ca producător Tv, m-a învățat că atunci când ești pe sticlă, nu este doar despre tine, este despre echipa pe care o ai în spate, despre public, și nu îți permiți luxul de a dezamăgi atâția oameni doar pentru că ai o zi mai proastă.

Ai pus bazele unui podcast minunat. Îmi poți povesti mai multe despre el?

Podcastul este un proiect de-al meu de suflet și nu doar al meu, toată echipa mea depune nu doar munca ci și suflet.

Facem niște “discuții” cu persoane publice care au cunoscut atât eșecul cât și succesul. Ne dorim să fie exemple de autenticitate, în care cei ce văd podcastul să se regăsească indiferent de domeniul în care activează. În acest context pandemic în care tuturor ne este greu, oamenii trebuie să știe că orice lucru bun și durabil se face și cu sacrificii. Că nimic nu vine din Cer, sau dacă vine șansa măcar să o vedem. Și că așa este în viața tuturor, sunt momente de ascensiune și momente de declin, și toți am trecut prin ele.

Consideri că este necesar ca oamenii să se expună mai mult ,,fără filtre”?

Fără filtre nu se referă la filtrele de pe instagram pe care le folosim cu toții. Fără filtre se referă la filtrele sociale, în care toți vrem să părem perfecți, fericiți și împliniți. Este o utopie să credem că viața este doar așa. Da, aș vrea să văd oamenii fără filtre sociale, oameni asumați și fericiți în această asumare, oameni care nu mai vor să se încadreze în niște tipare care nu îți garantează o viață perfectă și hai să fim serioși, o viață plină de fericire ar fi iadul pe Pământ, așa cum spune Seneca.

Ce te-a inspirat atunci când ai ales numele acestui podcast? Cu siguranță are o poveste în spate.

Ei da ????. Chiar are. Eram toți la o masă, toată echipa, și încercam să facem brain storming pentru nume și au început:

“Mai Alina, noi vrem ceva care să fie așa cum ești tu când nu ești pe sticlă.” ????

Și am început să râd și le-am replicat “adica eu în spatele cortinei” ? Ei au continuat gluma și au spus “fără perdea”, apoi am spus toți “fără filtre”. Asta a fost!

Consideri că este suficient să ai un vis și o pasiune pentru a excela în carieră?

Nu, nu sunt suficiente. Este începutul, dar nu este suficient! Trebuie apoi să te înarmezi cu răbdare, perseverență, cum spuneam și mai sus, cu modestie, și desigur cu multă muncă.

Ai incuraja femeile să exceleze în carieră? Le-ai încuraja să transforme din pasiunea lor un business? Să devină cele mai bune în domeniul în care activează?

Eu sunt o feministă convinsă! Eu încurajez femeile să fie independente. Da, le încurajez să exceleze, dar le mai dau un sfat: să păstreze echilibrul între carieră și viața personală. Daca vor să fie cu adevărat împlinite trebuie să știe că succesul nu ține de cald noaptea și nu îți face un ceai atunci când ești răcită.

În final, care este mesajul tău pentru femeile care doresc să își deschidă un business, femeile care își doresc să exceleze în carieră și nu au încă curajul necesar? Ce le-ai sfătui să facă legat de lipsa de încredere?

Dragile mele, încrederea se construiește! Uitați-vă mai des în oglindă și admirați-vă, nu vă mai criticați.

Eu am învățat un lucru: cine nu are curaj să riște nu câștigă și nici nu evoluează, iar viața este foarte scurtă, faceti cumva că dacă la final trebuie să scrieți o carte despre a voastră să fie o carte pentru care a-ți plăti o sumă frumușică pentru a o citi.