Nicoleta Nucă în lumea muzicii

Nicoleta Nucă este un muzician de succes și o femeie excețională. A acceptat să îmi ofere un interviu în cadrul proiectului Woman In Business prin care să împărtășească povestea ei în lumea muzicii. Prin acest interviu o să vedeți că drumul către succes nu este unul atât de simplu, mai ales dacă îți dorești să excelezi în această îndustrie. Pentru ea muzica reprezintă unicul mod prin care poate să își exprime emoțiile în fața oamenilor. Vă invit să citiți o poveste plină de pasiune și determinare! 🙂

Bună, Nicoleta! Pentru început, ne poți spune câteva lucruri despre tine? Astfel încât toți cititorii să te poată cunoaște mai bine.

Hmm… cred că e o întrebare cu un răspuns foarte vast, dar dacă ar fi să comprim informația, atunci…. Am 27 ani, sunt născuta în rep. Moldova. Cânt de când mă țin minte și pe la 5 ani am și declarat sus și tare alor mei că vreau să fiu cântăreața, așa că am început prin a merge la un studio muzical pentru copii, apoi pe la 9 ani am început să particip la concursuri muzicale și totodată să studiez canto în mod profesionist. Am locuit în Italia timp de aproape 8 ani, unde am continuat să studiez muzica, iar în 2014 am participat la Xfactor România. Nu am câștigat Xfactor, dar m-am bucurat de un contract discografic și în 2015 am lansat piesa “Nu sunt”, piesa mea de debut care a fost și a rămas un hit! Tot de atunci m-am mutat în România și am lansat mai multe piese, am participat la diverse proiecte! 

Aș vrea să te întreb, care este cea mai importantă calitate a ta? Acea calitate care te-a ajutat să realizezi atât de multe până în acest moment.

Talentul, dar mai ales munca și pasiunea. 

În drumul tău spre succes te-ai lovit de prejudecăți din partea celorlalți? Ai fost subestimata?

Da, de multe ori! Pe la începuturi chiar tatăl meu nu mă lua în serios, crezând că muzica este doar un moft, nu o profesie, dar ulterior a înțeles cum stau de fapt lucrurile și că intențiile mele în privința muzicii sunt cât se poate de serioase. A înțeles în special când m-a auzit cântând și s-a simțit mândru de mine, de performanțele mele și că oamenii chiar îmi apreciază talentul. În timp, de când m-am mutat în România, au mai existat situații în care am fost subestimată, astfel încât să ajung să mă îndoiesc de mine. Industria muzicală în România nu este cea mai blândă, ba din contră este plină ochi de oameni răutăcioși, invidioși, mereu pregătiți să taie aripi, necunoscători de muzică și gata să taie în carne vie pentru componenta financiară, pe când talentele autentice sunt foarte puține, muzicieni foarte buni și pricepuți extrem de puțini și tot mai mulți “artiști” total nepregătiți și cu autotune-ul la purtător apar ca ciupercile după ploaie. 

Ce te-a motivat cel mai mult să crezi în visul tău? 

Pasiunea față de muzică, complexitatea și bogăția ei. 

Cum a luat viață povestea ta în lumea muzicii?

Cânt încă din frageda copilărie, dar m-am apucat mai serios de muzică pe la 9 ani, iar la 20 am participat la Xfactor România si de acolo a pornit epopeea mea muzicală în industria de aici. 😀 Pe lângă asta am fost mereu încurajată de oamenii din jurul meu, în special mama, să cânt și să-mi dezvolt talentul și să-l arăt lumii! 

Ce te-a inspirat să îți alegi acest drum în carieră?

Nu știu. Pur și simplu mi-am dat seama într-o zi că îmi place să cânt, dar și că mă pricep la asta! 🙂 Apoi cred că a contat mult și faptul că mama mi-a fost alături mereu și m-a încurajat să muncesc și să mă țin de drumul ăsta. 

Ce semnifică muzica pentru tine?

Unicul mod prin care pot să exprim emoțiile mele în fața oamenilor. În rest sunt o introvertită convinsă și autentică. 🙂

Care a fost primul obstacol de care te-ai lovit atunci când te-ai hotărât că vrei să fii artist? A fost dificil?

Au fost multe. Printre primele au fost faptul că am realizat că în muzică norocul contează mai mult decât talentul și munca, că banii sau conexiunile cu oamenii potriviți de multe ori sunt acel “noroc” și dacă nu-l ai, e foarte greu, că dacă nu ești dispus/ă să calci peste principiile sau orgoliul tău, drumul este mult mai greu și anevoios (dar nu imposibil), că n-ai cum să “lărgești” orizonturile(preferințele) muzicale ale poporului dacă cei de la conducerea “uneltelor” de culturalizare a națiunii sunt inculți, necunoscători de muzica și artă și tot ce își doresc, sunt bani și beneficii. 

Au fost momente în care ai vrut să renunți? Dacă da, cum ai reușit să depășești aceste momente?

Da, au fost, multe și mai am și acum momente în care simt că nu mai am energia să “lupt cu morile de vânt”. De obicei în astfel de momente îmi iau o “pauză” în care fac o introspecție, mă adun, petrec timp cu mine și cu cei dragi, fac lucruri care îmi aduc plăcere și încerc să-mi reamintesc de ce fac muzică, ce cuvinte minunate îmi scriu oamenii, care a fost motivația mea de bază când am început să cânt. 

Ai renunța vreodată la muzică?

În totalitate, nu cred. Nu știu. Nu știi niciodată ce îți rezervă destinul. Totuși cred că în suflet nu voi renunța niciodată la muzică. 

Cât de dificil este să excelezi în acest domeniu?

Într-o industrie unde talentul contează mult prea puțin, este foarte dificil să excelezi. 

Ce sfat le-ai da tinerelor care își doresc să urmeze acest drum în carieră? De unde să înceapă?

Să se înarmeze cu mult curaj, mult tupeu și capacitatea de a primi și “uși în nas”. Să studieze muzica și să se perfecționeze cât mai mult. Să încerce să devină mereu versiunea lor cea mai bună din punct de vedere profesional, dar mai ales personal. Să nu facă compromisuri decât până într-acolo unde nu se calcă în picioare pe ele, nu renunță la valorile lor, la buna educație și la bunul simț. 

Consideri că este suficient să ai un vis și o pasiune pentru a excela în carieră?

Da și nu. Consider că trebuie să ai un vis, iar pasiunea și ambiția să fie motorină pentru acest vis, dar totodată e nevoie de extrem de multă muncă, sacrificii, cunoștințe, perseverență și un gram (mai mare) de noroc! 

Ai incuraja femeile să exceleze în carieră? Le-ai încuraja să transforme din pasiunea lor un business? Să devină cele mai bune în domeniul în care activează?

Da!! Cred ca trăim în vremuri de tranziție și progres. Într-adevăr România e mult mai în urmă în privința asta, dar cert e că nu mai trăim într-o lume doar a bărbăților, ci într-o lume în care ne luptăm pentru egalitate între sexe atât la nivel profesional, cât și personal, unde femeile prind tot mult curaj și sunt tot mai asumate, iar asta le poate ajuta să devină femei de succes în domeniul în care își doresc, să fie stăpânele vieții lor. Important este să fie dispuse să lupte, să nu aibă așteptări de la nimeni altcineva înafară de ele însele, să aibă răbdare, înțelepciune, maturitate și perseverență. 

În final, care este mesajul tău pentru femeile care doresc să își deschidă un business, femeile care își doresc să exceleze în carieră și nu au încă curajul necesar? Ce le-ai sfătui să facă legat de lipsa de încredere?

Să prindă curaj, pentru ca avem o singură viață la dispoziție, respectiv o singură șansă să devenim ceea ce ne dorim și credem că merităm! We are Queens and we are worthy!