Dr. Teodorina Secară – Povestea clinicii Northo

Dr. Teodorina Secara este medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială, fondatoarea clinicii Northo de ortodontie, cu o investitie de peste 650.000 euro, primul si singurul medic din Romania cu certificare diamond pentru aparatele invisalign. A urmat stagii de pregătire în clinici din SUA, Germania, Spania si Italia. A facut peste 60 de cursuri internaționale de perfecționare, in tari precum: Franta, Grecia, Italia, Africa de Sud, Coreea, Elvetia, Ungaria etc. A acceptat să ne ofere un interviu, în cadrul proiectului Woman in Business, prin care să împărtășească povestea business-ului ei, o poveste absolut uimitoare din care putem învăța multe.

Bună, Teodorina! Aș vrea să începem cu o scurtă descriere a ta. Cine este Teodorina Secara? Sau cum ai descrie părțile mai puțin cunoscute de către public?

Sunt un om care se bucură de viață, o privește ca pe un miracol și ca pe un dar de neprețuit. Am 45 de ani, sunt căsătorită și am doi băieți de 11, respectiv 13 ani.Dintotdeauna am avut o fire curioasă, motiv pentru care mi-a plăcut foarte mult să învăț și să descopăr. Astfel, am absolvit Facultatea de Filosofie, urmată de Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității din Cluj Napoca, pentru ca mai apoi să mă specializez in Ortodonție si Ortopedie Dento-Faciala, 3 ani, la UMF Bucuresti. Am urmat un program de doi ani în San Diego, McLaughlin Two Year Orthodontic Program, un masterat în ortodonție linguală la Universitatea din Valencia, un master în alignere și, desigur, zeci de cursuri de perfecționare.

Aș vrea să te întreb, care este cea mai importantă calitate a ta? Acea calitate care te-a ajutat să realizezi atât de multe până în acest moment.

Curajul și puterea de a merge mai departe, indiferent de provocări.

În drumul tău spre succes te-ai lovit de prejudecăți din partea celorlalți? Ai fost subestimată?

Din fericire, nu de multe ori. Dar provocările de genul acesta m-au motivat, mai curând, decât să mă îngenuncheze. M-au ajutat să merg mai departe.

Și, apoi, m-am bucurat de dragostea și de sprijnul celor apropiați, de încrederea lor și asta a contat cel mai mult.

Ce te-a motivat cel mai mult să crezi în visul tău?

Sunt de părere că fiecare contribuie în felul său unic la bunul mers al universului. Eu am simțit inițial, apoi mi-am confirmat că prin această contribuție am puterea de a face lumea un loc mai bun.

Cum a început povestea ta în lumea stomatologiei?

Până într-un punct anume, credeam că jurnalismul este menirea mea. Am avut ocazia să fac radio încă din timpul liceului, când ajunsesem să fiu realizatorul unei emisiuni pentru adolescenți, pentru ca mai apoi să lucrez în televeziune și în presa scrisă din Cluj, în timp ce studiam la Facultatea de Filosofie.

Cât timp am făcut presă în Cluj, am avut ocazia să iau interviuri unor oameni deosebiți și fascinanți, printre care și medici. Unii dintre ei mi-au devenit prieteni pe care aveam să îi vizitez în țările în care profesau, precum Italia și Germania, astfel ajungând să descopăr universul fascinant al stomatologiei.

Atunci am știut că îmi doresc să devin medic, să mă pun în slujba pacienților, motiv pentru care m-am înscris la Facultatea de Medicină Dentară din Cluj Napoca. Astfel a început această poveste nespus de frumoasă, de care mă bucur și în prezent.

Ce te-a inspirat să urmezi acest drum în carieră?

Deși spuneam mai devreme despre medicii fascinanți pe care i-am întâlnit în vremea când eram jurnalist, sunt multe argumente intrinseci care m-au ghidat spre această carieră. Cred că medicina este o modalitate extraordinară de a-mi servi semenii, cu multă responsabilitate și cu multă grijă.

Sunt o fire empatică, motiv pentru care am știut că voi ajunge să îmi tratez fiecare pacient cu aceeași grijă, același respect și cu multă căldură. Fiind conștientă de aceste atribute, mi-am schimbat parcursul profesional cu toată încrederea că voi reuși.

Ești singurul medic din România cu certificare diamond pe Invisalign. Cum ai reușit să atingi această performanță?

Am primit certficarea Diamond, cel mai înalt nivel de recunoaștere din partea Invisalign, pentru că sunt medicul ortodont cu cele mai multe cazuri tratate din România.

Distincția mă onorează, pentru că tratamentul Invisalign este unul cu adevărat revoluționar. Este bazat pe algoritmi performanți, inteligență artificială, platforme care conectează medicii ortodonți cu tehnicienii și așa mai departe. Este un tratament care oferă eficiență, predictibilitate și rezultate remarcabile.

Inventat acum 25 de ani, este folosit de peste 200.000 de medici în toată lumea și a ajutat peste 12 milioane de pacienți să obțină un zâmbet frumos și, în egală măsură, sănătos.

Care este povestea clinicii Northo? Cum a început totul?

După 15 ani de profesat și mii de pacienți deserviți, am ajuns să am o viziune clară asupra nevoilor din piață și a beneficiilor suplimentare pe care le-aș putea aduce pacienților, astfel încât să stabilesc noi parametri de excelență în furnizarea tratamentelor ortodontice.

Northo este un vis împlinit și dorința mea de a deține o clinica integrată și performantă de ortodontie si ortopedie dento-faciala, un loc special în care pacienții să aibă ocazia de a fi tratați așa cum s-ar întâmpla în clinici de top din alte colțuri ale lumii.

Northo se află într-o locație exclusivistă, complet reamenajată cu ajutorul biroului de arhitectură Studio 3 Plus, în timp de mobilierul provine de la un brand românesc, Idezio, care face producție pentru piețele vestice. Spațiul este completat de aparatură cu tehnologie de vârf, o echipă de medici experimentați (cu peste 10.000 de pacienți tratați) și personal empatic.

Mi-am dorit să ofer pacienților cel mai scurt timp de diagnosticare și de tratament posibil, Northo fiind singurul centru de ortodonție din România cu radiologie integrată, cu studio foto, scanner, imprimantă 3D, Modjaw și cinci unituri dentare. Practic, pacientul nu părasește clinica pentru consultații suplimentare, totul se întâmplă in-house și la cele mai înalte standarde profesionale.

Cum poți excela în acest domeniu? Există o rețetă a succesului?

Aș începe prin a spune că, fiind un domeniu în care tehnologia joacă un rol extrem de important, este nevoie de deschidere către toate noutățile din domeniu, către variante și strategii noi de tratament și clar de o minte limpede, care să găsească mereu soluții de adoptare a noilor tehnologii în beneficiul pacienților.

Este nevoie, în egală măsură, de multă pasiune și de multă implicare, de învățare continuă, pentru că doar învățând continuu, fiind prezent constant la congrese științifice și mereu în contact cu colegi din alte țări, te asiguri că rămâni la un nivel ridicat de know-how.

De asemenea, experiența clinică relevantă, la care se adaugă grija pentru confortul pacientului, protocoale stricte, soluții clare și validate de-a lungul timpului, toate acestea pot compune o rețetă a succesului.

Au fost momente în care ai vrut să renunți? Dacă da, cum ai reușit să depășești aceste momente?

Nu m-am gândit și nu am simțit niciodată că îmi doresc să renunț la ortodonție. Iubesc această disciplină și cred în misiunea pe care mi-am asumat-o – să aduc bucurie pe fețele oamenilor.

Care sunt cele mai importante calități pe care trebuie să le dețină orice antreprenor de succes?

Pot spune ceea ce a funcționat pentru mine.

În primul rând, un bun antreprenor trebuie să fie un bun profesionist. Pentru a ajunge un bun profesionist, cred că dorința de a învăța mereu ceva nou este extrem de importantă, pentru că te ține mereu în priză și te motivează să te autodepășești.

Apoi, un bun antreprenor trebuie să fie și un bun manager. Când antreprenorul ajunge în instanța de “lead by example”, îi este mult mai ușor să gestioneze resursa umană – coagularea echipei, determinarea colegilor să lucreze pentru un scop comun și să împărtășească aceeași filosofie.

Dincolo de acestea, un bun antreprenor trebuie să aibă o rezistență mare la frustrare, o capacitate mare la efort, necesară pentru a crește și, mai ales, capacitatea de a se ridica după fiecare neîmplinire ????.

Dacă te-ai putea întoarce în trecut, acolo unde povestea carierei tale a început, ai schimba ceva?

Sunt perfect mulțumită de viața mea din toate perspectivele, așa că nu, nu aș schimba nimic.

Ce sfat le-ai da tinerelor care își doresc să urmeze acest drum în carieră?

Încredere, încredere și iar încredere! Să aibă încredere în ele, să muncească fără oprire pentru a ajunge unde își doresc și să nu își piardă niciodată pasiunea.

Consideri că este suficient să ai un vis și o pasiune pentru a dezvolta un business?

Cum spuneam și mai devreme, cred că pentru a fi un antreprenor de succes în domeniul tău, trebuie să fii mai întâi un bun profesionist. Visurile și pasiunea sunt fundația unei cariere împlinite și a unui business de succes. Și dacă tot vorbim de fundații, fiecare cărămidă este importantă și joacă rolul său în atingerea aspirațiilor tale.

Ai incuraja femeile să exceleze în carieră? Le-ai încuraja să transforme din pasiunea lor un business? Să devină cele mai bune în domeniul în care activează?

Mi-am încurajat colegii atât în calitate de colaborator, cât și în calitate de antreprenor. Ortodonția din România are nevoie de specialiști valoroși pentru a construi o piață puternică în regiune.

În final, care este mesajul tău pentru femeile care doresc să își dezvolte un business, femeile care își doresc să exceleze în carieră și nu au încă curajul necesar? Ce le-ai sfătui să facă legat de lipsa de încredere?

Contribuția fiecăruia e unică și importantă. Așa că, dacă ești conștientă de potențialul tău, și-ți faci ordine în minte, în suflet și trăiești aliniată cu misiunea ta, vei fi de neoprit. Lucrează cu ține, descoperă felul în care-ti poți servi cel mai bine semenii, apelează la specialiști care să te sprijine în demersul tău și vei vedea că pe măsură ce dobândești claritate, aceasta se va reflecta în realitatea ta imediată. Schimbă lumea schimbându-te pe tine, rafinându-te și devenind cea mai bună versiune a ta.

1 Comment

  1. Traian Tudor

    Frumos exemplu de succes. Intr-adevar, fara pasiune si daruire nu se poate face nimic bun. Intr-adevar in orice activitate este nevoie de Profesionisti de Inalta Calitate. Numai asa , Viata este Mai Frumoasa. Doamne ajuta.

Lasă un răspuns