Dr. Alexandra Mircea – Povestea Dentalist

Alexandra Mircea este owner la clinica Dentalist din București, medic stomatolog, Invisalign specialist și Dental Awareness speaker. A acceptat să îmi ofere un interviu în cadrul proiectului Woman In Business prin care să împărtășească povestea business-ului ei. Vă învit să citiți o poveste plină de multă pasiune, determinare și muncă!

Bună, Alexandra! Pentru început ne poți spune câteva lucruri despre tine? Astfel încât toți cititorii să te poată cunoaște mai bine.

Bună! Numele meu este Alexandra Mircea, sunt medic stomatolog în București, am 35 de ani. Anul trecut am deschis clinica Dentalist în București, acesta este locul pe care mi l-am dorit de foarte mult timp și locul unde mi-am dorit să le ofer pacienților o altfel de experiență stomatologică. Mi-am dorit ca pacienții să vină la dentist cu drag și cu senzația că reântâlnesc un prieten vechi. Părinții mei sunt medici stomatologi, am crescut în acest mediu, nu mi-a fost deloc impusă această meserie, dar nici nu m-am gândit că aș putea să fac altceva având în vedere că primul loc unde mă opream atunci când veneam de la școală era cabinetul mamei mele. Am terminat acum 10 ani facultatea de stomatologie din București, Carol Davila. După cei 6 ani de facultate am facut și o specializare de parodontologie, alți 3 ani în rezidențiat. Ulterior am făcut certificarea invisalign și multe cursuri de specialitate la care merg de câteva ori pe an pentru dezvoltarea mea. Să fiu manager de clinică a fost foarte challenging pentru că a presupus foarte multe lucruri noi, dar mă bucur în fiecare clipă că am făcut această alegere anul trecut.

Aș vrea să te întreb, care este cea mai importantă calitate a ta? Acea calitate care te-a ajutat să realizezi atât de multe până în acest moment.

Cred că cea mai importantă calitate a mea este optimismul, optimismul și energia. Aceste calități mă ajută să realizez multe. Poate câteodată nu este neapărat cel mai bun lucru, dar întotdeauna cred the best in people și am mereu încredere că o să fie bine și o să ne descurcăm. Energia debordantă pe care o am știu că o moștenesc de la ai mei, amândoi sunt foarte energici. Mă bucur foarte mult că sunt un om fericit și viața e frumoasă.

În drumul tău spre succes te-ai lovit de prejudecăți din partea celorlalți? Ai fost subestimată?

Nu aș putea să spun că m-am lovit de prejudecăți, cel puțin nu le-am simțit. Nici partea de subestimare nu am simțit-o. Apropo de optimismul și de energia de care spuneam înainte, cred că mi-am canalizat energia spre alte lucruri, ignorând aceste aspecte.

Ce te-a motivat cel mai mult să crezi în visul tău?

Cel mai mult m-au motivat cei din familie, cei care au crezut că pot să fac un lucru bun. În aceeași măsură m-au motivat și cei care mă urmăreau în online pentru că aveam foarte multe cereri din partea lor, de a deveni pacienții mei și atunci mi-am dat seama că fac ceva bine și că ar trebui să continui să fac acest lucru ducându-l la un alt nivel.

Cum a luat viață povestea Dentalist ?

Povestea Dentalist a fost, după cum îți spuneam și anterior, dorința mea de a avea un loc în care pacienții să simtă o experiență diferită. Am vrut să vină relaxați, să se așeze pe scaune super comod, să se uite la televizor în timpul în care li se fac tratamentele medicale, medicii să fie super zâmbitori, să aibă un vibe pozitiv explicând fiecare procedură făcută cu ajutorul device-urilor digitale sau a mulajelor astfel încât pacientul să fie foarte informat și să știe în orice moment ce i se face și care este următorul pas în tratament. Asta este pentru mine Dentalist, o altfel de experiență. Mi-am dorit să adun aici toate lucrurile bune pe care le-am văzut la clinicile de renume.

Ce te-a inspirat să dai viață unui asemenea business?

Cel mai mult m-a inspirat frica oamenilor de a merge la dentist și faptul că majoritatea dintre noi am avut o traumă atunci când eram mici și am mers la dentist. Oamenii privesc mersul la dentist nicidecum plăcut, mai degrabă fug de el și atunci am vrut să aduc o modificare în acest sens. Mi-am dorit foarte mult să încerc să educ oamenii să se spele pe dinți, să aibă grijă de ei, să meargă la control o dată la 6 luni asta pentru că este mult mai important să previ decât să tratezi.

Există o anumită ,,rețetă” pentru un business de succes?

Cred că cea mai bună rețetă pentru un business de succes este să fii pregătit să depui 16 ore de muncă în fiecare zi. Nu mă așteptam la început că o să fiu atât de implicată și o să mă gândesc tot timpul la ce aș putea să îmbunătățesc și cum să fac mai bine Dentalist, dar așa se întâmplă. Inclusiv atunci când adorm seara mă gândesc la cum aș putea să îmbunătățesc experiența pacienților, noi ca medici, ca echipă de administrație. Mă gândesc la cum am putea să îmbunătățim actele medicale sau ceea ce simt pacienții în fiecare zi atunci când vin la Dentalist. Este un full time job, dar consider că cel mai important este să îți placă ceea ce faci deoarece atunci când există pasiune nu mai simți că muncești atât de mult.

Consideri că transparența și gradul ridicat de comunicare din mediul online te-au ajutat să îți construiești o comunitate solidă?

Da! Consider că transparența și gradul ridicat de comunicare din mediul online m-au ajutat să îmi construiesc o comunitate solidă. Mi-am dedicat foarte mult timp pentru a răspunde la toate comentariile pe care le-am primit din partea urmăritorilor, încerc pe cât posibil să le răspund tuturor pentru că oamenii au mare nevoie de informație. Am simțit că i-aș putea ajuta. Da, durează mult să poți să discuți cu toți, dar acesta este lucrul care mi-a întărit comunitatea. Primesc foarte des mesaje de la urmăritori, aceștia îmi spun că i-am ajutat să scape de frica de dentist. Asta mă bucură foarte mult!

Care a fost primul obstacol de care te-ai lovit atunci când te-ai hotărât să îți începi propriul business? A fost dificil?

Cred că primul obstacol întâmpinat a fost birocrația, toate documentele pe care trebuie să le semneze pacienții, toate documentele pe care trebuie să le am eu ca și firmă, toate avizele. Un alt spect care mi se pare dificil, mai bine zis challenging este lucrul cu oamenii, atât pacienții, cât și echipa mea pentru că trebuie să fii prieten, dar în același timp trebuie să trasezi și niște limite. Trebuie să ne simțim cu toții ca într-o mare familie, o familie în care facem aceleași lucruri pentru îndeplinirea unui scop comun. Ai nevoie de ceva perseverență și puțină răbdare până reușești să îi aliniezi pe toți în spatele tău și să creezi această cultură organizațională a clinicii.

Care au fost temerile tale atunci când ai pornit pe acest drum?

Mi-a fost frică că nu o să pot să fiu suficientă, că nu pot face suficient și nu pot livra suficient la timp. Nu m-am gândit în niciun caz că o să aibă un succes atât de mare Dentalis, într-un timp atât de scurt și asta m-a bucurat enorm de mult.

Au fost momente în care ai vrut să renunți? Dacă da, cum ai reușit să depășești aceste momente?

Nu! Nu am vrut să renunț în niciun moment, dar au fost momente dificile în care simțeam că sunt total copleșită de lucrurile pe care le aveam de făcut și, repet, eu am ca pregătire doar facultatea de stomatologie, nu am avut deloc pregătire de management din punct de vedere al business-ului, nici de management al oamenilor. A trebuit să mă pun foarte repede la punct cu noțiuni de leadership, să învăț să îmi construiesc cultura organizațională în clinică și să învăț toate documentele de care aveam nevoie.

Consideri că este suficient să ai un vis și o pasiune pentru a dezvolta un business?

Aș putea să spun că da. Cred că este suficient să ai un vis și o pasiune pentru a dezvolta un business deoarece atrage după sine și foarte multă muncă. Eu consider că este nevoie de foarte multă muncă pentru a dezvolta un business, iar atunci când există pasiune munca devine mai ușoară, cel puțin eu așa am perceput. Nu m-aș fi gândit niciodată că o să stau să lucrez 16 ore pentru un business, fie el și al meu, pe de altă parte nu m-am gândit niciodată că o să îmi placă atât de mult să am clinica mea. Rezultatele foarte bune, fericirea echipei și a pacienților m-au motivat să pot munci și mai mult, fără să consider că este un chin, ci să take it is.

Ai incuraja femeile să intre în lumea antreprenoriatului? Le-ai încuraja să facă din pasiunea lor un business?

Aș încuraja femeile să intre în antreprenoriat așa cum aș încuraja pe toată lumea. Îți crește foarte mult încrederea în tine și stima de sine și sunt perfect de acord că ești privit altfel, primești mai mult respect atunci când oamenii se uită la tine și știu ce ai construit de una singură. Ești altfel percepută și respectată.

În final, care este mesajul tău pentru femeile care doresc să își deschidă un business și nu au încă curajul necesar? Ce le-ai sfătui să facă legat de lipsa de încredere?

Ce aș putea să le spun și cum aș putea să le încurajez este că dacă sunt dispuse să muncească sunt sigură că business-ul lor o să reușească. Le-aș recomanda în primul rând să își găsească pasiunea, iar apoi să transforme din această pasiune un business pentru că pot munci mai ușor așa și sunt sigură că fiecare dintre ele vor găsi resursele să muncească, să reușească și să își împlinească visul.