Diana Buga este un designer de succes și fondatoarea https://www.diabugadesign.ro/. Aceasta realizează corpuri de iluminat handmade cu un design unic. Mai jos, o să regăsiți un interviu despre un business creat din pasiune pură, businessul Dianei. Această poveste o să vă ofere o doză imensă de creativitate, artă, pasiune și dedicare 🙂
Bună, Diana! Pentru început, ne poți spune câteva lucruri despre tine? Astfel încât toți cititorii să te poată cunoaște mai bine.
Sunt Diana Buga, sunt fascinată de procesul creației și caut mereu modalități de exprimare prin care să imi las amprenta. Am finalizat Univeritatea de Artă și Design, în cadrul căreia am făcut cunoștință cu multe materiale pe care a trebuit să experimentez și să fac diverse teme. Așa au ieșit primele idei. Totul s-a născut din pasiune și dragoste. Nu am avut o strategie clară pentru ce am construit, lucrurile în viață apar uneori spontan și îmi place să le văd ca pe o provocare sau oportunitate și să le abordez în parte, pas cu pas. De aceea, mă axez pe prezent și sunt atentă la tot ce îmi oferă viața. Consider lumina foarte importantă într-un spațiu, deoarece are un rol puternic de a influența percepția asupra spațiului și capacitatea de a modifica dispoziția unei persoane. Am ales să mă joc cu spațiul și lumina, să descopăr noi forme de exprimare și metode de a da spațiului un aer unic și o personalitate puternică.
Aș vrea să te întreb, care este cea mai importantă calitate a ta? Acea calitate care te-a ajutat să realizezi atât de multe până în acest moment.
Cred că cea mai importantă calitate este dragostea pentru tot ceea ce fac. E mult mai ușor să treci peste greutățile pe care le întâmpini pe drumul de antreprenor, să fii perseverent și să te poți motiva constant, când iubești ceea ce faci. Pe lâgă asta un capitol pe care îl stăpânesc este comunicarea. Am atras mereu oameni talentați din diferite părti ale domeniului creativ, cu aceștia am legat prietenii și colaborări frumoase.
Când a apărut pasiunea ta pentru design?
Pasiunea pentru design a apărut încă de pe băncile facultății, atunci am făcut prima dată cunoștință cu materialele, am putut să mă joc și să testez diverse forme. Mi s-a arătat după ce am finalizat Universitatea o oprtunitate pe care am acceptat-o, care m-a făcut să înțeleg că pot trasforma ceva ce îmi place într-un business lângă care să trăiesc fericită.
În drumul tău spre succes te-ai lovit de prejudecăți din partea celorlalți? Ai fost subestimată?
Am întâlnit mereu oameni care m-au apreciat și m-au susținut. Am avut multe momente dificile, peste care am trecut cu greu, dar consider că fiecare provocare ne duce cu un pas înainte. Sunt binevenite și provocările și prejudecățile, cu siguranță vin către mine cu scopul de a mă învăța o lecție importantă.
Ce te-a motivat cel mai mult să crezi în visul tău?
Am simțit mereu că sunt în locul potrivit și fac bine ceea ce fac. Satisfacția pe care am experimentat-o lucrând la acest vis a fost enormă, am învățat o dată cu el și am crescut împreuna. Este o parte din mine, cred mult în el și voi căuta mereu metode noi de exprimare care să mă hrănească și cu acestea să bucur ochii celor din jur.
Cum a luat viață povestea Dia Buga Design ?
A fost o oportunitate pe care am văzut-o și pe care am acceptat-o, pot să spun ușor naiv. La final când totul a ieșit mai bine decât m-am așteptat, am înțeles că pot continua să lucrez și să dezvolt asta la un alt nivel.
Ce te-a inspirat să dai viață unui asemenea proiect?
Nu am avut în plan să dezvolt un asemenea proiect. Îmi place să acționez spontan și să iau toate provocările cu multă energie pozitivă, iar asta mi-a fost răsplata.
Unde îți găsești inspirația pentru a crea corpurile de iluminat? Sunt spectaculoase!
Mulțumesc mult! În momentul de față aș spune că mă inspiră tot prezentul în care trăiesc, starea mea de spirit, vibrațiile oamenilor din jurul meu, toate trendurile pe care le urmăresc în domeniu de design, tot.
Care a fost prima ta creație?
Prima mea creație a fost un prototip realizat din fâșii de hârtie haotic aranjate, dar cumva tot haosul arăta într-un fel, ordonat. Acel ghem de hârtie s-a transformat în 4 lămpi mari care atârnă mândre într-un restaurant din inima orașului meu, Reghin.
Cum arată lumea prin ochii uni designer?
Cred că la fel, doar cu mai multă atenție la detalii. Detalii care de multe ori fac diferența.
Care a fost primul obstacol de care te-ai lovit atunci când te-ai hotărât să îți începi propriul business? A fost dificil?
Începuturile sunt mereu dificile, în orice domeniu vrei să începi. Trebuie să fii perseverent și să ai răbdarea necesară pentru a trece de acel prag în care lumea are încredere în produsul sau serviciile tale. Trebuie să le demonstrezi că produsul tău, pe lângă povestea creată este unul de calitate și mereu trebuie să oferi mai mult decât promiți.
Care au fost temerile tale atunci când ai pornit pe acest drum?
Nu pot să zic că am avut temeri, sau că m-am gândit mult inainte să pornesc pe acest drum. Am văzut oportunitatea și am acceptat-o cu brațele deschise, dornică să învăț și să mă maturizez o dată cu visul meu. Poate a fost prezent gândul legat de vânzare și marketing, domenii care erau necunoscute pentru mine în perioada aia.
Au fost momente în care ai vrut să renunți? Dacă da, cum ai reușit să depășești aceste momente?
Cred că orice antreprenor are multe momente de slăbiciune în care se gândește că ar fi mai ușor să fii angajat, să nu ai atât de multe resonsabilități și un venit constant, dar nu este vorba despre asta. Este vorba de acea scânteie din tine care își dorește să se materializeze, de acea voce care vrea să fie auzită, iar atunci vine acea doză de energie bună care te face să uiți și să mai încerci o dată și ori de câte ori trebuie ca să reușesti.
Consideri că e suficient să ai un vis și o pasiune pentru a dezvolta un business?
Cu siguranță nu! Nu vreau să sune negativ, dar antreprenoriatul este o lume tare complexă pe care o poți învăța doar dacă te aventurezi în ea și înveți totul pas cu pas. Nici acum nu știu dacă am reușit să fac totul cum scrie în cărți, sau să înțeleg toate domeniile de care am nevoie, dar știu mereu că am ales să trec totul prin propriile filtre și să acționez în funcție de ce se potrivește cel mai bine pentru povestea mea.
Ai incuraja femeile să intre în lumea antreprenoriatului? Le-ai încuraja să facă din pasiunea lor un business?
Da, le încurajez și sper să fiu eu un exemplu bun care să le motiveze să faca ceea ce iubesc, pentru că la finalul zilei, lucrezi pentru tine și crești ceva ce nimeni nu îți poate lua. Cred că asta e cea mai mare satisfacție.
În final, care este mesajul tău pentru femeile care doresc să își deschidă un business și nu au încă curajul necesar? Ce le-ai sfătui să facă legat de lipsa de încredere?
Un sfat din partea mea ar fi să nu mai luăm viața așa în serios, să ne dăm voie să ne jucăm, să visăm, să experimentăm, să încercăm să ne găsim propriul fel de a vedea lucrurile și cel mai important, să ne dăm voie să greșim, pentru că asta este singura metodă prin care învațăm.