Ana Petcu în lumea muzicii

Ana Petcu și-a început drumul în muzică și a dezvoltat o carieră din asta. Muzica nu este singurul mod prin care se exprimă, Ana a experimentat toate laturile artistice. A acceptat să ne ofere un interviu, în cadrul proiectului Woman in Business, prin care să împărtășească povestea parcursului ei în carieră. Ana consideră că orice rețetă a succesului trebuie să includă muncă, perseverență, consecvență și determinare. Lectură plăcută! 🙂

Bună, Ana! Daca te-ai putea descrie prin 3 cuvinte, care ar fi acelea?

Hello! Voi folosi fix cele trei cuvinte pe care le-am folosit întotdeauna cand mi s-a cerut să-mi conturez personalitatea: gold, bold & tenacious. AKA voi face totul mereu într-o manieră încrezătoare și pozitivă, cu cele mai pure intenții și maximul de inteligență de care dispun în momentul respectiv.

Aș vrea să te întreb, care este cea mai importantă calitate a ta? Acea calitate care te-a ajutat să realizezi atât de multe până în acest moment.

Nu știu dacă se poate încadra la inteligență, la iubire de sine, la ‘știutul-lungul-nasului” sau la ambiție, însă mereu am știut care îmi este locul. Both ways. Am știut când să tac, când să mă relaxez, când să strâng cureaua, când să dau mai mult, dar, cel mai important, am știut mereu că am ceva. Nu am crezut, am știut. Aș spune că cea mai importantă calitate a mea este curajul pe care îl am, să-mi dau voie să fiu eu.

În drumul tău spre succes te-ai lovit de prejudecăți din partea celorlalți? Ai fost subestimată?

Haha, da, grande. Nu prea mă ating lucrurile ăstea. Sunt conștienta că indiferent de ce faci lumea va vorbi. Cuvintele lor nu rămân cu mine, nu-mi pun de mâncare pe masă și nici nu-mi cumpără vreun bilet de avion către o destinație mișto, în schimb, contentul da. Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o la capitolul ăsta este că cei mai mari hateri sunt persoane care te cunosc personal. Te lovește ca trenul. Cu atât mai mult daca obișnuiai să-ți petreci timpul cu ei și să depui efort în sensul binelui lor. Am învățat să gestionez și situațiile de genul acesta, dar am ajuns la un nivel la care mă pot detașa complet, foarte repede. Nu e fun. Zidurile ridicate nu-ți mai permit să vezi frumusețea peisajului. E ceva la care încă lucrez, deși e foarte greu să filtrezi oamenii care vor să-ți fie prieteni față de oamenii care vor ceva de la tine fără să îi tai pe toți brusc de pe listă ca să te vindeci. Altă lectie supremă este urmatoarea: oamenii aleg să vadă în tine ceea ce văd în ei înșiși. Degeaba ești bun la suflet și încerci să îți explici intențiile dacă persoana de la capătul firului nu știe cum e bunătatea pură, therefore vei fi mereu personajul negativ în banda desenată a unui om conturat doar cu culori închise. Am observat o problemă generala de încredere. Chiar le e greu să creadă că ceea ce spun e ceea ce gândesc și că fac ceea ce spun. Oamenii nu sunt obișnuiți cu sinceritate.Trebuie să te aliniezi cu oameni cu care vibrezi, cu știința faptului că toate persoanele sunt etape. Strange life we’re living, aren’t we?

Ce te-a motivat cel mai mult să crezi în visul tău?

Copilul din mine. Ana mică. Pentru sclipirea din ochii ei și pentru speranța ei fac tot ce fac. Știu că ea mereu s-a văzut sus, limitele au fost vagi spre inexistente, iar eu doar duc la capăt visul unui copil care, întâmplător, seamănă cu al meu. ☺

Cum a luat viață povestea ta în lumea muzicii?

Muzica a fost mereu cu mine, parte din mine, însă abia pe la 15 ani m-am dus spre canto, împinsă de părinți (să vă dea Dumnezeu sănătate, mamă și tată). Presupun că eram prea introvertită și mă autosubestimam prea tare ca să mă expun singură unei critici constructive. Apoi în mai puțin de un an aveam concerte prin țară. Am tot cântat cam pe toată perioada liceului, iar în 2020 m-am dus către viața de studio. Iubesc viața de studio. O să mă întorc la ea asap, dar am niște planuri huge momentan. În 2021 am lansat prima și singura mea piesa, “Mayday”, care are peste 100k views pe YouTube. N-am pushuit-o, nu prea i-am făcut promovare. Așa a fost să fie. Însă eu sunt mândră de tot și de abia aștept să mă întorc la a face video-uri muzicale. Îmi place foarte mult să construiesc tot conceptul. Asta este pasiunea mea cea mai aprinsă, de la versuri, linii melodice și compoziție, la scenariu, cromatică și personaje.

Ce te-a inspirat să alegi acest drum?

Nu cred că e ceva ce ține de inspirație. Eu simt inspirația la nivel neuronal. Inspirația e o idee, o străfulgerare. Drumul meu a fost întotdeauna o certitudine. Mereu am simțit viitorul în piept, bătând. Nici nu știu cum să explic fără să-mi faci cadou o cămașă de forță după interviu, dar mereu am știut că merg pe această cale, chiar dinainte să învăț să pășesc.

Te-ai exprimat tot timpul prin artă? Ai mai experimentat și altceva cu excepția muzicii?

Da, așa mi-e cel mai ușor să mă exprim. Știu și integrale, dar parcă e mai greu, haha. Am experimentat și celelalte 6 arte. Îmi plăcea foarte mult să pictez într-o vreme, am dansat mulți ani, am facut și balet, vreo 4-5. Am jucat, încă găsesc teatrul fascinant. Poezia mă ucide. Aș scrie poezii în fiecare zi. Nu scriu așa des pentru că am această fobie că geniul e ascuns în mine într-un sac cu fund. În sinea mea știu că nu e așa și că de acolo de unde a venit un vers fain mai pot veni încă un million. M-am gandit serios să le culeg și să le lansez cumva. Îmi notez ca obiectiv pentru maxim 2023.

Care a fost primul obstacol de care te-ai lovit atunci când ai vrut să faci muzică? A fost dificil?

Nopțile nedormite n-au venit cu warning. Eram foarte obosiă la început, încă sunt, dar acum îmi gestionez timpul mult mai bine. Uneori nu eram luată în serios și îmi doream ca lucrurile să se întâmple foarte repede. “hai gata am strofa am refren hai să ne gândim la clip când filmăm cum facem hai că am un prieten știu o locație”. Cam asta îmi ieșea pe gură și, da, efectiv fără semne de punctuație. Viața asta vine cu sacrificii. Atunci stăteam cu ai mei și îmi aduc aminte că mereu mă certau că ajungeam foarte târziu, că abia mâncam și că îmi neglijam corpul. Nu i-am ascultat și am dat în burnout. Încă mă refac.

Au fost momente în care ai vrut să renunți?

Niciodată.

Ți-ai crescut contul la 900k de urmăritori, ai video-uri cu milioane de vizualizări. Cum ai reușit să ajungi la performanța asta?

Mi-am dat voie să fiu eu. Un răspuns mai bun chiar nu am.

Cum poți excela în acest domeniu? Există o rețetă a succesului?

Clar nu e floare la ureche să excelezi. Sunt sigură că sunt mai multe rețete, dar toate includ muncă, perseverență, consecvență și determinare. Secretul e să îți placă și să vrei.

Ai schimba ceva la modul în care s-a dezvoltat cariera ta?

Aș băga-o pe aia cu “n-aș schimba nimic pentru că n-ar mai fi la fel și eu sunt ok așa cum este acum”. E adevarat, dar aș schimba nivelul de încredere pe care l-am avut în oameni. Nu pot să cred că încă fac greșeala asta.

Ce sfat le-ai da tinerelor care își doresc să urmeze acest drum în carieră?

Am un răspuns standard la această întrebare. E un raspuns sec și mai din topor așa, însă aleg varianta lungă astăzi:

Fată draga, și tu, la fel ca și mine, ai zile limitate pe roca asta plutitoare în vid. Make it count. Eu refuz să trăiesc într-o realitate pe care nu o conturez eu, uneori n-am de ales, dar lucrez în fiecare zi ca acest ‘uneori’ să devina ‘rareori’ spre ‘niciodată’. Cât timp e moral, înțelept, sănătos și productiv fă ce te taie capul. Be the baddest, if I may. Viața e alcătuită din evenimente și succesiunea de decizii pe care le iei. Fii sigură că sunt cele mai bune pentru tine și visul tau.

Consideri că este suficient să ai un vis și o pasiune pentru a excela în carieră?

Ok, hai să le despicăm pe rând. Ce e un vis și ce e o pasiune? Un vis este o dorință, iar o pasiune este o nevoie. Când ai o pasiune pentru ceva sau cineva simți nevoia de a fi aproape, nu? Ei, și dacă tot simți nevoia de a ajunge acolo (pasiune) și mai ai și o dorință arzătoare (visul) e clar că n-ai cum să dai greș, matematic vorbind. În plan spiritual, când faci ceva cu pasiune vibrația ta crește substanțial și atragi astfel mai multe oportunități mult mai repede (manifestare) și reușești să îți schimbi realitatea ca să semene cât se poate cu visul.

Ai încuraja femeile să exceleze în carieră? Le-ai încuraja să transforme din pasiunea lor un business? Să devină cele mai bune în domeniul în care activează?

Cum să nu încurajez la așa ceva? Eu simt că asta ar trebui să fie țelul principal. Fă-ți viața, fata mea! Find your niche and be the best out there! Nu contează ce faci atât timp cât ești cel mai bun la ceea ce faci (în limitele moralului, of course).

În final, care este mesajul tău pentru femeile care doresc să dezvolte un business, femeile care își doresc să exceleze în carieră și nu au încă curajul necesar? Ce le-ai sfătui să facă legat de lipsa de încredere?

Asta este fix pentru tine, tu cea care citești. Gândește-te la ce faci într-o zi, oricare ar fi ea. Cum îți bei cafeaua, ce muncești, la glumele cărui om râzi, cum și când te stresezi, la ce îți fuge gândul când pui capul pe pernă, poate chiar de căte ori te simți subestimată sau care-ți sunt neajunsurile, basically unde simți că sufletul tău are colțuri. Acum gândește-te că orice ai face, tu plătești cu o zi din viața ta pentru rutina aceea. Nu meriți mai mult? Meriți înzecit mai mult. Cine o să îți schimbe ție viața? Nimeni altcineva decât cel mai important om din viața ta. Sper că nu mai trebuie să subliniez că cel mai important om din viața ta, ghici ce, tot tu ești. Așa că hai la treabă pentru că mi-ar plăcea să ne întâlnim pe coasta Amalfi în 2 ani. Eu pe iahtul meu și tu pe al tău. Să mă strigi și să-mi zici că ai citit interviul ăsta și că a schimbat ceva în tine, cât de mic. Dau eu un pahar de Prosecco, promit! Până atunci eu lucrez pe palierul meu, promite-mi că și tu pe al tău.